تسمه نقاله صنعتی آرکو صنعت

تسمه نوار نقاله 

تسمه نوار نقاله یکی از وسایل کاربردی در صنایع به شمار می‌رود. اکثر شما عزیزان این سیستم حمل و نقل را به صورت حضوری یا در رسانه‌ ها دیده‌ اید. تسمه نقاله یکی از اجزای اصلی سیستم انتقال مواد به صورت تسمه‌ ای است. اگر بخواهیم از نظر لغوی این وسیله را مورد تعریف و بررسی قرار دهیم، می‌توان گفت؛ به دلیل اینکه سیستم به صورت نواری و در یک راستا به حرکت در می‌آید و همچنین برای حمل و نقل از تسمه استفاده می‌ شود، آن را سیستم تسمه نوار نقاله می‌نامند. (نقاله: ترکیبی از نقل و انتقال، نوار: مثل یک رول که به صورت مداوم در حال گردش است و تسمه: حالت اصلی سیستم نوار نقاله به شکل تسمه است و بدین صورت شروع به کار می‌کند.)

 

تسمه نقاله چیست؟

همان گونه که در بالا به آن اشاره نمودیم، تسمه نقاله جزء اصلی حمل کننده در یک سیستم انتقال تسمه‌ای است. بدین شکل که به وسیله یک موتور و گیربکس برقی تسمه به حرکت درآمده و در طول یک مسیر ثابت و مشخص حول یک محور به گردش در می‌آید. برای سهولت چرخش و به حداقل رساندن میزان اصطکاک و سروصدا از بلبرینگ و قرقره در بخش‌هایی از این سیستم استفاده می‌ شود. در آخر نیز با قرار دادن مواد، کالا و محصولات روی این سیستم انتقال، تسمه نقاله آن را از نقطه ابتدا به انتها و بالعکس هدایت می‌ کند. از این وسیله اکثراً برای بارگیری و تخلیه بار استفاده می‌شود. از میان تولید کننده‌های مطرح تسمه نقاله در جهان می‌توان از کشور ایتالیا، آلمان، انگلستان و آمریکا نام برد.

 

تاریخچه تسمه نقاله کشاورزی

 

با توجه به بررسی‌های صورت گرفته در این زمینه مشخص گردید که برای اولین بار در قرن نوزدهم تسمه نقاله مورد استفاده قرار گرفته است. در سال 1892 شخصی به نام توماس رابینز با به‌کارگیری یک مجموعه منظم از محصولات، دستگاهی به نام تسمه نقاله اختراع کرد. در آن زمان از این محصول برای جابه‌جایی مواد معدنی نظیر زغال سنگ و سنگ معدن استفاده می‌ کردند. پس از گذشت تقریباً یک دهه در سال 1901 تغییر و تحول عظیمی در این سیستم به وقوع پیوست. به طوری که آقای ساندویک موفق به ساخت و تولید تسمه نوار نقاله استیل کورد یا فولادی شد. این تسمه نقاله با مقاومت و استحکام بالا در آن سال‌ها به عنوان یکی از بهترین تسمه نقاله در دنیا شناخته شد.

 

سپس در سال 1905 مخترعی به نام ریچارد ساتکلیف برای اولین بار در دنیا تسمه نقاله ویژه حمل و جابه‌جایی زغال سنگ در معادن طراحی و تولید کرد. اختراع وی یک انقلاب عظیم در صنعت معدن به وجود آورد؛ به طوری که با استقبال فراوان این سیستم جابه‌جایی در اقصی نقاط جهان مورد استفاده قرار گرفت. به طور کلی می‌توان گفت این سیستم در سال 1913 در کارخانه خودروسازی فورد و در سال 1957 در شرکت لاستیک سازی گودریچ به اوج تغییر و تحول خود رسید. تا جایی که در سال 1972 موفق با طراحی و تولید طولانی‌ترین سیستم انتقال در دنیا به طول 8/13 کیلومتر در کشور فرانسه شدند

 

کاربرد تسمه نقاله

امروزه با توجه به نوع صنعت ازتسمه نوار نقاله استفاده می‌شود. به طور معمول جنس تسمه نقاله‌ ها از نوع لاستیک یا پی وی سی است. علاوه بر این وزن سیال و نوع جنس مواد حمل شونده در انتخاب نوع و جنس تسمه نقاله تأثیر مستقیم دارد. به عبارتی هر چه وزن و اندازه سیال بیشتر باشد، باید از تسمه نقاله با استحکام و مقاومت بیشتر استفاده کرد. بعضی از مواد را باید به صورت عمودی روی تسمه نقاله قرار داد. در این حالت از تسمه نقاله با تیغه‌هایی با عنوان الوانور بلت یا باکت الواتور استفاده می‌شود.

 

این سیستم انتقال اغلب برای بارگیری و تخلیه بار کامیون‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. از تکنولوژی نوار نقاله در پله برقی، فرودگاه‌ها، فروشگاه‌ها، گمرک و همچنین در خطوط مختلف تولید و مونتاژ کارخانه‌ها استفاده می‌گردد. در صنایع مادر نظیر معدن، فولاد، سیمان، کشاورزی، بازیافت و … برای جابه‌جایی، بارگیری و تخلیه از سیستم نوار نقاله بهره گرفته شده است.